Een fold heeft een duidelijke hiërarchie en structuur, wat zorgt voor minder onderlinge agressie.
De rangorde wordt bepaald door de leeftijd en het geslacht. Oudere koeien staan boven kalveren en jongere koeien, en stieren staan hoger in de rangorde dan koeien. Jonge stieren zullen vanaf de leeftijd van 2 jaar willen domineren over oudere koeien. Kalfjes van dominante koeien staan hoger in rang dan de andere kalfjes, zelfs zonder tussenkomst van de moeder.
Stieren kunnen tot 800 kg wegen en maximaal 120 cm hoog worden. Koeien halen meestal een maximaal gewicht tussen 500 en 600 kg en worden vaak niet groter dan 106 cm.
Hun melk heeft een hoog vetgehalte. Hun vlees heeft echter een lagere cholesterolwaarde en een lager vetgehalte dan dat van de meeste andere runderrassen. Aan de andere kant is het rijker aan proteïnen en ijzer. Toch is het malser dan het vlees van zo goed als alle andere runderrassen. Dat komt omdat Highlanders zich in de winter niet warm houden door een dikke vetlaag, maar door hun warme vacht. Hun vlees is dus meer gemarmerd en heeft een smaak die vergeleken kan worden met een zachte wildsmaak.
Het ras werd vroeger vooral als huiskoe gehouden voor de melk en voor het vlees. Maar het is geen melkras en wordt vandaag de dag vooral gekweekt voor vlees, hoewel het ras door zijn kleinere gestalte economisch gezien in de landbouw geen evidente keuze is.
Tegenwoordig wordt de Hooglander vooral ingezet als natuurgrazer. Ze eten immers niet enkel gras, maar kunnen perfect leven op weinig voedzame gewassen, struiken en grassen, waar andere runderrassen hun neus voor ophalen.