Het haar steeds in de plooi

Kenmerken Schotse Hooglander

Opvallende rosse lokken, een hippe froefroe en grote elegante hoorns: iedereen kijkt twee keer om als er een Highlander passeert.

Maar weinig mensen weten dat Schotse Hooglanders op meer dan alleen maar esthetisch vlak andere rassen de loef afsteken.

Hooglanders hebben een dubbele vacht die bestaat uit een lange vettige en daardoor vochtafwerende buitenvacht en een donsachtige zachte ondervacht die hen warm houdt. Wanneer het warmer en droger wordt, verliezen de Heilan Coos hun lange buitenvacht. In de herfst, waneer het weer kouder en natter wordt, groeit de lange vacht terug.

Er zijn zwarte, rode, bruine, gestreepte (brindle), gele, witte en zilverkleurige Hooglanders.

Hun ogen worden bedekt door lang haar dat samen met de lange wimpers beschermt tegen vliegende insecten. Hierdoor komen ontstoken ogen, “de vlieg” en oogkankers bij dit ras heel weinig voor.

kleine Mungo met pijpekrullen in zijn froe

piepjonge Fie met eindeloze wimpers

De hoorns van Highlanders zijn lang en gebogen en zijn vaak donkerder naar de uiteinden toe. Koeien hebben opwaarts groeiende hoorns. Bij stieren groeien de hoorns in een ronde boog naar voor en met de tip een beetje naar boven.

Maud, koe met omhoog groeiende hoorns met zwarte punten

              Mungo, jonge stier met voorwaarts groeiende hoorns

Highlanders kunnen tot wel 20 jaar oud worden en veel koeien worden nog mama tot op de leeftijd van 16 jaar, soms zelfs ouder. Hooglanders zijn fantastische moeders, waarbij alle moeders in de fold op alle kalfjes letten. De Highlander Cow is een traaggroeiend ras. Ze zijn gespeend tussen 8 en 10 maand en geslachtsrijp na hun tweede verjaardag. De dracht bij een Hooglander duurt ongeveer 38 weken.

Hooglanders zijn zachtaardige koeien en minder gevoelig voor stress.  Maar ze kunnen wel degelijk hard toeslaan wanneer er een kalf in nood is, of wanneer ze zich in een hoek gewrongen of bedreigd voelen.

Eén van de natuurlijke vijanden van de Heilan Coo is de wolf. Dus met je hond door natuurgebieden met Hooglanders wandelen is niet zo’n goed idee. Al helemaal niet als hij niet aangelijnd zou zijn. De kans dat de Highlander aanvalt is reëel.

Maud (3 jaar oud) met haar kalf Eilidh (1 week oud)

Een fold heeft een duidelijke hiërarchie en structuur, wat zorgt voor minder onderlinge agressie.  

De rangorde wordt bepaald door de leeftijd en het geslacht.  Oudere koeien staan boven kalveren en jongere koeien, en stieren staan hoger in de rangorde dan koeien.  Jonge stieren zullen vanaf de leeftijd van 2 jaar willen domineren over oudere koeien.  Kalfjes van dominante koeien staan hoger in rang dan de andere kalfjes, zelfs zonder tussenkomst van de moeder. 

Stieren kunnen tot 800 kg wegen en maximaal 120 cm hoog worden.  Koeien halen meestal een maximaal gewicht tussen 500 en 600 kg en worden vaak niet groter dan 106 cm.  

Hun melk heeft een hoog vetgehalte.  Hun vlees heeft echter een lagere cholesterolwaarde en een lager vetgehalte dan dat van de meeste andere runderrassen. Aan de andere kant is het rijker aan proteïnen en ijzer.  Toch is het malser dan het vlees van zo goed als alle andere runderrassen.  Dat komt omdat Highlanders zich in de winter niet warm houden door een dikke vetlaag, maar door hun warme vacht.  Hun vlees is dus meer gemarmerd en heeft een smaak die vergeleken kan worden met een zachte wildsmaak.  

Het ras werd vroeger vooral als huiskoe gehouden voor de melk en voor het vlees.  Maar het is geen melkras en wordt vandaag de dag vooral gekweekt voor vlees, hoewel het ras door zijn kleinere gestalte economisch gezien in de landbouw geen evidente keuze is. 

Tegenwoordig wordt de Hooglander vooral ingezet als natuurgrazer.  Ze eten immers niet enkel gras, maar kunnen perfect leven op weinig voedzame gewassen, struiken en grassen, waar andere runderrassen hun neus voor ophalen.

bronnen:

Drovers cattle exchange

wikipedia.org

Rothie Murchus

https://www.rabbies.com/en/blog/highland-cow-more-just-hairy-face

https://www.highlandcattlesociety.com